Rešenje za transport

KOJI KAMION NA ALTERNATIVNU ENERGIJU JE PRAVI ZA MOJ POSAO?

ZELENE ENERGIJE

3min
Renault Trucks Z.E.

Kako da izaberem pravi kamion za svoj posao? Koje kriterijume treba da stavim u prvi plan na osnovu svojih poslovnih ograničenja i ciljeva? Za koju vrstu energije bi trebalo da se odlučim? Mnogi prevoznici sada sebi postavljaju upravo ta pitanja. Renault Trucks je tu kako bi im pomogao u pronalaženju najboljeg rešenja.

Današnje stanje u industriji je daleko od jednostavnog za prevoznike. Kao da zdravstvena kriza 2020. godine nije bila dovoljno loša, regulatorna i finansijska ograničenja se stalno povećavaju. Ograničenja pristupa gradskim centrima, pritisak kupaca koji žele da koriste samo pružaoce usluga transporta koji su posvećeni zaštite životne sredine, žestoka konkurencija među pružaocima usluga, ratovi cena... Ograničenja poput ovih daju pravu složenost zadatku izbora najprikladnijih vozila za vaše poslovanje, posebno kada želite da koristite alternativnu energiju.

Kriterijumi za izbor... pitanja koja treba da postavite sebi

Pravilan izbor izvora energije i vozila će se razlikovati u zavisnosti od geografije, lokalnog zakonodavstva i propisa i puteva i/ili očekivanih ruta koje prelazite. Za teretni saobraćaj na velike udaljenosti koji pokriva stotine kilometara dnevno bez povratka u skladište, najbolji izbor bi bio biodizel B100, koji može da smanji emisije CO2 do 60%.

 

Za regionalnu distribuciju koja pokriva manje od 400 kilometara dnevno sa vozilima koja se vraćaju u centralu radi punjenja baterije preko noći (6 do 12 sati, u zavisnosti od vrste terminala koji koristi konvencionalnu utičnicu), električni kamion može da bude odlično rešenje. Posebno se preporučuje za noćne isporuke u gradskim centrima, jer su električni kamioni veoma tihi i ne proizvode lokalne emisije u upotrebi (osim čestica povezanih sa kočenjem, što je slučaj sa svim vozilima).

 

Treća moguća vrsta alternativne energije je komprimovani prirodni gas (CNG). Može da potiče iz podzemne eksploatacije (fosilni gas) ili iz prerade domaćeg i zelenog otpada (biogas), a može da dovede do smanjenja emisija CO2 do 70%. Domet vozila može da bude čak 800 kilometara, a punjenje traje samo nekoliko minuta, kao kod dizelskih kamiona, zahvaljujući konektorima kompatibilnim sa standardima VNG1 i VNG2.

Ukupni trošak vlasništva i podrška stručnjaka kompanije Renault Trucks

Bez obzira na vrstu alternativne energije ili održivog goriva koje kupci razmatraju, Renault Trucks im pomaže u pronalaženju najprilagođenijeg rešenja i vozila za njihovo poslovanje. Renault Trucks3 predlaže brojne sisteme zasnovane na metodologiji koje kupci mogu da koriste za obračun ukupnih troškova vlasništva (TCO) uz pomoć svog prodajnog savetnika. Ovaj obračun uključuje niz različitih kriterijuma, uključujući početnu nabavnu cenu ili troškove finansiranja (standardni kredit, lizing/kupovina na rate, finansijski lizing itd.), sve dostupne državne podsticaje, lokalne/nacionalne poreze, troškove goriva/energije i troškove održavanja vozila. Krajnji cilj je da se pruži što sveobuhvatnija podrška odlučivanju kako bi se osiguralo da svaki kupac koristi pravu energiju za pravu primenu u pravo vreme i na pravom mestu.

 

Konačno, Range Simulator je alat za pomoć pri kupovini koji koristi prodajno osoblje kompanije Renault Trucks kako bi pomoglo svojim kupcima da uspešno pređu na elektromobilnost. Može da simulira korišćene rute, transportovana opterećenja, kilometražu i vremenske uslove kako bi se otkrilo najprikladnije rešenje. Toliko je precizan da može da izračuna koliko će energije ostati na kraju rute isporuke!

 

Sva ova rešenja pomažu transportnim kompanijama da izaberu i upravljaju vozilima koja manje zagađuju, energetski su efikasnija i kompatibilnija sa obnovljivim izvorom energije koji odgovara njihovom poslovanju, sa krajnjim ciljem smanjenja CO2 i lokalnih emisija kao što su azotni oksidi (NOx) i sitne čestice. To je od suštinskog značaja za stvaranje uslova za ekološki prihvatljiviju budućnosti.