VESTI

VOZAČ UNITRAGA IZ UŽICA POBEDNIK NACIONALNOG TAKMIČENJA U EKONOMIČNOJ VOŽNJI RENAULT TRUCKS KAMIONA

3min
VOZAČ UNITRAGA IZ UŽICA POBEDNIK NACIONALNOG TAKMIČENJA U EKONOMIČNOJ VOŽNJI RENAULT TRUCKS KAMIONA

Prosečnom potrošnjom od samo 22,2 litra na 100 km, vozač kompanije Unitrag iz Užica, 55-godišnji Budimir Šišaković, osvojio je prvo mesto u takmičenju u ekonomičnoj vožnji Renault kamiona, koje je, prvi put ove godine, organizovano i u Srbiji. Gospodin Šišaković je pobedom na finalnom nacionalnom nadmetanju profesionalnih vozača Optifjul Izazov /Optifuel Challenge/, koje je 26. maja održano u Novim Banovcima, u centralnom prodajno-servisnom kompleksu Renault Trucks kamiona za Srbiju, stekao pravo učešća na svetskom finalu, koje se u oktobru održava u Španiji.

Pravo učešća na nacionalnom finalu održanom prošlog petka stekla su petorica vozača iz dve kompanije – četvorica iz užičkog Unitraga i vozač kompanije Transport Mršević iz Niša. Pred svima je bio isti zadatak: da za upravljačem Renault Truck tegljača najnovije generacije, u normalnom saobraćaju, uz poštovanje zadatog vremena i striktno poštovanje svih propisa, što ekonomičnije savladaju kružnu deonicu dužine dvadesetak kilometara.

Najpažljivi i sa „najlakšom nogom na gasu“ bio je Budimir Šišaković, vozač sa dvanaestogodišnjim profesionalnim iskustvom u upravljanju teškim kamionima. Drugo mesto je pripalo njegovom kolegi iz iste kompanije, Miloradu Jevremoviću, sa takođe odličnim prosekom od 22,4 l/100 km. I trećeplasirani učesnik nacionalnog finala je iz užičkog Unitraga - Darko Tanasković (prosečna potrošnja 24,1 l/100 km).

„Višegodišnje vozačko iskustvo, ali i posebna stimulacija za one koji ekonomično upravljaju Unitragovim vozilima su svakako doprineli odličnim rezultatima koje su postigla trojica naših vozača“, kaže Dejan Ljubičić, direktor transporta u kompaniji iz Užica, u kojoj 85 odsto transportne flote od ukupno 52 vozila čine Renault Trucks tegljači različitih godišta (15 ih je iz najnovije T generacije sa Euro VI motorima).

Nakon teorijskog dela – popunjavanja upitnika sa 9 pitanja o Renault Trucks vozilima i ekonomičnoj vožnji - petorica učesnika u nacionalnom finalu su upravljala identičnim „ansamblom“: tegljačem Renault Trucks iz nove serije T, sa 11-litarskim motorom od 439 KS, automatizovanim menjačem, programom za ekonomičnu vožnju Eco Cruise Control i srednjom kabinom sa dva ležaja za koji je bila priključena opterećena poluprikolica renomiranog nemačkog proizvođača Kegel /Kögel/, koji je bio zvaničan partner u organizaciji prvog Otpifjul Izazova u Srbiji. Ukupna masa vučnog voza je iznosila 30 tona.

„Prvo takmičenje Optifjul Izazov u Srbiji je organizovano na nešto drugačiji način nego u ostalim državama: kompanija Renault Trucks Srbija je odabrala nekoliko većih korisnika-kupaca Renault Trucks vozila u kojima je uz pomoć modernih telemetrijskih uređaja i GPS-a određeno vreme nadzirana ekonomičnost u upravljanju, odnosno uobičajena vožnja nekoliko odabranih vozača“, kaže direktor Renault Trucks Commercial za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Gori i Albaniju, Slobodan Vučić. „Nakon dve nedelje tog monitoringa, profesionalni trener iz Renault Trucks Srbija je za te vozače održao obuku, kada im je saopšteno da su odabrani za kvalifikacije. U drugom krugu od 15 dana, u normalnim eksploatacionim uslovima, ponovo je nadzirana prosečna potrošnja. Petorica vozača koji su, na osnovu sedam parametara, vozili najkvalitetnije i postigli najnižu potrošnju kvalifikovala su se za nacionalno finale.“

Tokom dvomesečnih kvalifikacija 46 profesionalnih vozača iz 12  srpskih kompanija je za upravljačem Renault kamiona ukupno prevalilo više od 860.000 km, uz prosečnu potrošnju od 27,4 l/100. „Ali, ako se računaju samo vozači koji su posle specijalizovane obuke trenera iz Renault Trucks Srbija postigli najbolje rezultate, onda je prosek 25,4 l/100“, naglašava gospodin Vučić.

Uz učešće na svetskom finalu, pobedniku nacionalnog finala pripala je vredna nagrada – 500 evra u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu nekog od artikala iz asortimana prodavnice Renault Trucks Official Merchandise Shop, dok je kompaniji Unitrag dobila vaučer u dinarskoj protivvrednosti od 1.000 evra za kupovinu delova i servisa u ovlašćenim Renault Trucks servisima u Srbiji. Nagrađeni su i takmičari koji su osvojili drugo i treće mesto, kao i kompanija u kojoj su zaposleni – užički Unitrag.

U takmičenju u ekonomičnoj vožnji Optifjul Izazov, koje, počev od 2012-te, već četvrti put organizuje kompanija Renault Trucks, ove godine učestvuje više od 2.500 vozača iz celog sveta, iz 31 države: Alžir, Nemačka, Austrija, Belgija, Bugarska, Čile, Hrvatska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Mađarska, Izrael, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Maroko, Norveška, Holandija, Poljska, Portugalija, Češka republika, Rumunija, Velika Britanija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švajcarska, Tunis i Ukrajina.

Najbolji vozači u ekonomičnoj vožnji iz svake od 31 države odmeriće svoje snage na velikom međunarodnom finalnom takmičenju u oktobru 2017. godine. Završno takmičenje će biti podeljeno u dva dela: učesnici prvo popunjavaju upitnik kojim se testira njihovo poznavanje ekonomične vožnje, nakon čega sledi test vožnja na otvorenom putu kamionom Renault Trucks T Optifuel, u trajanju od 40 minuta. Pobednik će biti vozač koji potroši najmanje goriva, bez ugrožavanja komercijalne (eksploatacijske) brzine.

Na takmičarska vozila za nacionalna i svetsko finale ugrađena je većina najnovijih naprednih rešenja za smanjenje potrošnje goriva. Recimo, aerodnimična oprema obuhvata dodatke kao što su krovni i bočni usmerivači vazduha, bočni štitnici i produžeci štitnika. Vozila na svetskom finalu će pokretati 13-litarski Euro VI Step C motori sa sistemom ubrizgavanja common rail, a ona mogu biti opremljena i prekidačem za režim snage, eko-regulatorom stalne brzine kretanja sa Optirollom (kontrolisan režim slobodnog hoda), vazdušnim kompresorom koji može da se isključi, pumpom u servo mehanizmu upravljača sa promenljivim režimom rada, kao i automatskim zaustavljanjem rada motora. Najnovija generacija ovih kamiona ima i Optivision regulator za predviđanje optimalne brzine, koji koristi GPS vezu da bi, prema topografiji puta, prilagodio promenu stepena prenosa, ubrzanje i brzinu kretanja.

Ali, bez obzira na impresivne elektronske i mehaničke pomoćnike i najsavremenije konstruisana, proizvedena i opremljena vozila, jedan od najvažnijih faktora ekonomične eksploatacije kamiona je umešnost i osposobljenost vozača za štedljivu vožnju. Prva faza ka boljim rezultatima je obuka koju sprovodi specijalizovani trener-instruktor iz kompanije Renault Trusks Srbija, a potom permanentno praćenje redovnih vožnji, uz sugestije - kako da se korigovanim stilom vožnje maksimalno iskoristi svaka kap goriva.

O kompaniji Renault Trucks

Oslanjajući se na tradiciju francuskog poznavanja kamiona, koje traje već više od jednog veka, kompanija Renault Trucks, profesionalcima transportne industrije nudi širok raspon usluga i vozila (od 2,8 do 120 tona) prilagođenih za lokalnu i regionalnu distribuciju, građevinarstvo i međugradske operacije. Vozila Renault Trucks su robusna i pouzdana, imaju nisku potrošnju goriva, zbog toga su visoko produktivna i omogućavaju kontrolu operativnih troškova. Kompanija Renault Trucks distribuira i servisira svoje kamione preko mreže distributera koju čini više od 1.500 servisnih centara. Proizvodnja i sklapanje Renault Trucks vozila, kao i proizvodnja većine komponenti, obavlja se u Francuskoj.

Renault Trucks je deo Grupacije Volvo, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za primenu u pomorskoj i drugim industrijama. Grupacija takođe nudi rešenja za finansiranje i servisiranje. Grupacija Volvo ima oko 95.000 zaposlenih, proizvodne pogone u 18 država, a svoje proizvode prodaje na više od 190 tržišta. U 2016. godini neto prodaja Grupacije Volvo Grupe iznosila je oko 302 milijarde švedskih kruna (31,9 milijardi evra). Sedište Grupacije Volvo je je u Geteborgu, u Švedskoj. Trgovina Volvo akcijama obavlja se na berzi Nasdak u Štokholmu.

Set canonical URL
Off